38 Bloesems Info bij Dieren

Elk van de 38 Bloesems is gericht op een bepaalde karaktertrek of gemoedstoestand.
Bachbloesem remedies zijn veilig te gebruiken voor iedereen en kunnen als ondersteuning worden gebruikt om je gemoedstoestand positief te beinvloeden.
Hierdoor kan het lichaam makkelijker herstellen.

Het vervangt nooit geneesmiddelen. Voor medische klachten verwijs ik U altijd eerst door naar uw dierenarts of specialist voor medisch advies.

Dr Bach heeft de 38 Bloesems onderverdeeld in 7 emotionele hoofdgroepen( die je positief wilt omzetten).
Onderstaand lees je de specifieke eigenschappen van elke Bloesem in het kort.
Hieronder de gemoedstoestanden bijbehorend aan de bloesems waarin je wellicht je dier kunt herkennen:

Groep 1 Angst
Rock Rose: Deze bloesem word ingezet bij panische angst,vooral bij acute situaties. Het dier is bv zo verstijft van angst of wil juist vluchten of valt soms aan. Zijn situatie word bv veroorzaakt door een plotselinge harde knal of een ongeluk. Het is nog maar moeilijk kontakt te maken op dat moment met je dier. Herstel gaat op dat moment langzaam. Probeer wel te wachten met de remedie te geven tot de extreme reactie voorbij is .

Red Chestnut: Deze bloesem word ingezet als het dier overbezorgd is /beschermend voor zijn dierbaren. Het liefst houden ze hun de hele dag in de gaten.bv moeder met pups. Soms kan het dier dan zelfs snauwerig doen of agressief lijken, dit word veroorzaakt door zijn beschermende rol.
Het dier kan moeilijk alleen zijn want  het afgescheiden zijn van zijn dierbare/verzorger geeft onrust en stress wat als gevolg gezondheidsklachten kan geven. Hij kan erg bezitterig zijn.

Mimulus:Deze bloesem word ingezet als het dier bang is voor bekende dingen zoals een beeld ,een vuilniszak, een pion, een wapperend zeil ,een buurman ,vuurwerk, kortom alles wat je kan benoemen. Ze reageren hierop door weg te willen van dat ding/geluid of persoon. Belangrijk is om deze angst niet te negeren maar ook niet te bevestigen. Het beste kun je ze steunen om te laten zien dat het niet eng is en dat ze er gewoon langs kunnen want jij gaat er toch ook gewoon langs. Het zijn vaak wat teruggetrokken en gevoelige dieren. Ze hebben behoefte aan stabiliteit. Als je merkt dat je dier weinig zelfvertrouwen heeft zou je de bloesem Larch erbij kunnen geven.

Cherry Plum: Deze bloesem word ingezet bij dieren die erg veel spanning opbouwen in hun lichaam en niet weten hoe ze die spanning moeten afvoeren. Het is heel onvoorspelbaar want de ene keer ontploft hij wel en de andere keer niet. Het dier snapt het ook niet en daardoor word hij angstig en ongelukkig van de spanning die zich opbouwt in zijn lichaam. Ene moment rent hij plotseling weg of schrikt uit het niets enorm of kan zelfs zonder reden plots uitvallen naar iemand. Na de ontploffing is het dier vaak ontdaan, hij kan angstig zijn of trillen. Soms helpt het je dier om hem af te leiden  en de aandacht op jou te laten focussen. Belangrijker is om de oorzaak te achterhalen en op te lossen.

Aspen: Deze bloesem word ingezet bij dieren die zeer gevoelig zijn. Ze pikken veel op in hun omgeving. Ze zijn angstig voor niet aanwijsbare dingen. De angst wisselt, ene keer wel bang voor iets andere keer niet. Voor hun gevoel is de angst op dat moment echt. Ze hebben moeite om zich dan te uiten en dat gebeurt dan meestal door een schrikreactie. Ze hebben het nodig dat er een vaste structuur is, duidelijkheid, regelmaat. Houden niet van drukte en onrust om hun heen. Zelfs ook gevoelig voor aanraking. Deze dieren zijn snel uit balans.


Groep 2 Onzekerheid
Wild Oat: Deze bloesem word gebruikt bij dieren die geen duidelijk doel hebben . Ze zijn enthousiast en vinden veel leuk maar kunnen zich niet richten op 1 ding. Hierdoor gaat een dier zich weer vervelen want alles is hetzelfde voor zijn gevoel. Vaak is het bij dieren die eerst iets deden wat ze erg leuk vonden maar dat nu niet meer doen en daardoor nu niet meer weten wat ze moeten. Het dier moet uitgedaagd worden , hij is snel uit zijn concentratie, dus belangrijk om veel dingen af te wisselen om hem enthousiast en alert te houden .

Scleranthus: Deze bloesem word gebruikt bij veelal rustige intelligente dieren die nogal rusteloos of besluiteloos zijn. Soms lijken ze hierdoor wat dom maar dat zijn ze niet. Ze twijfelen gewoon veel en hebben moeite met hun concentratie vast te houden. Als jij niet duidelijk bent naar ze toe dan weten ze het niet meer en doen dan dus niks. Ze hebben daardoor ook last van stemmingswisselingen. Ene keer  vrolijk andere keer niet , ene keer last van darmen andere keer niet. Altijd maar die twijfel. Belangrijk is om het dier te ondersteunen met keuzes maken totdat hij weer in balans is.

Hornbeam: Deze bloesem word gebruikt bij dieren die geen energie hebben om aan het werk te gaan of hun taak te doen. Het dier beleeft het ook echt als energie tekort. Lijkt vaak moe en lusteloos .Verder is het een vrolijk dier en bij afwisseling of in een andere situatie lijkt hij er ineens geen last van te hebben. Hierdoor denk  jij dat het aan jou ligt. Het is dus belangrijk om veel afwisseling aan te bieden zodat het dier het niet allemaal te saai vind.

Gorse:
Deze bloesem word gegeven aan dieren die de hoop hebben opgegeven. Reageren niet voldoende meer op aandacht of op voer. Ze laten met zich sollen want ze hebben de moed allang opgegeven en verzetten zich niet meer ertegen. Depressief. Vaak ontstaat deze onbalans door een langdurig ziektebeeld of verlies van een dier wat dicht bij ze stond. Herstel is erg moeilijk. Ze hebben veel liefde nodig.
Deze bloesem kan ook helpen bij dieren met verlatingsangst.

Gentiaan:
Deze bloesem word gebruikt bij dieren die lange tijd niet op waarde zijn geschat. Ze doen alles op de automatische piloot. Niet meer enthousiast te krijgen voor iets. Denken dat het toch niet leuk meer kan zijn. Geen doorzettingsvermogen. Ze zijn onzeker geworden over alles. Ze zijn in zichzelf gekeerd, droevig. Deze situatie geld vaak voor mishandelde dieren of dieren uit t asiel.

Cerato:
Deze bloesem word ingezet bij dieren die weinig initiatief vertonen. Ze kopieëren graag anderen en vragen constant bevestiging. Ze blijven graag bij je in de buurt . Ze zijn heel gevoelig als ze iets verkeerd doen en worden daar onzekerder van. Ze hebben je onverdeelde aandacht nodig anders   twijfelen ze weer. Laten jou het liefste beslissen. Je moet ze helpen weer meer vertrouwen te krijgen door te complimenteren als ze iets goed doen. Motiveren.

Groep 3 Onvoldoende interesse voor huidige omstandigheden.
Wild Rose: Deze dieren berusten in hun situatie. Zijn gezond.  Ze lijken kalm en tevreden. Was je dier eerder anders in gedrag en lijkt hij nu geen levensvreugde meer te hebben. Geen belangstelling meer voor zijn omgeving. Doen geen moeite meer om zich blij en gelukkig te voelen. Soms zelfs apathisch.
Ze berusten in hun situatie. Probeer voorzichtig het dier te motiveren dingen weer leuk te vinden. Aaien borstelen, rustig opbouwen.

White Chestnut: Deze bloesem word ingezet bij dieren die geen rust hebben. Ze blijven malen. Hierdoor kunnen ze niet goed concentreren en raken oververmoeid doordat ze zichzelf uitputten door hun gedachtes. Geestelijke onrust.Slapen vaak onrustig of slecht. Afwezig. Ze zijn ongelukkig.

Olive:Deze bloesem word gebruikt bij dieren die ernstig vermoeid zijn. Uitputting .Wil alleen slapen en uitrusten. Vaak onstaan na een periode van langdurig ziek zijn . Heeft geen trek in eten door uitputting.
Ook bij dieren die hun energie niet goed verdelen.

Mustard: Deze bloesem word gegeven bij dieren die sterk wisselen van gedrag aanvalsgewijs.  Ene moment heel vrolijk andere moment depressief zonder reden. Komt haast niet voor bij dieren.

Honeysuckle: Deze bloesem word gegeven aan dieren die teveel blijven hangen in het verleden. Ze zijn vaak verdrietig en afwezig en vinden het moeilijk hun nieuwe situatie/nieuwe huis/nieuwe leven te accepteren. Ze blijven te lang hangen in hun vroegere situatie.
Deze bloesem helpt ook bij dieren die herplaatst worden. Ze hebben veel liefde nodig en begrip.

Clematis: Deze bloesem word ingezet bij dieren die dromerig zijn, afwezig, onoplettend, sloom. Ze zijn lichamelijk aanwezig maar geestelijk niet. Hierdoor lijkt dat ze niet luisteren  maar in werkelijkheid zijn ze weg aan het dromen en letten dus niet op. Ze lijken ongeinteresseerd.
Bij sommige dieren is dit hun manier geworden na slechte ervaringen om weg te vluchten van alles om zo niks te voelen. Belangrijk om te proberen het dier weer te betrekken bij leuke dingen te gaan doen .

Chestnut Bud:Deze bloesem word ingezet als een dier niet leert van zijn ervaringen. Enthousiast , vrolijk dier. Leert moeilijk en maakt dus steeds dezelfde fouten. Hij blijft hangen in zijn ontwikkeling. Probeer hem te helpen door ipv hem steeds te moeten corrigeren ervoor te zorgen dat hij de fout niet kan maken. Bv.als een hond steeds op de bank springt zet er dan iets voor of zorg dat er al iets anders ligt waardoor hij het niet doet.

Groep 4 Eenzaamheid
Water violet:
Deze bloesem word gebruikt bij dieren  die nogal gereserveerd zijn. Ze zijn kalm en beheerst en houden niet van bemoeienissen. Houden niet zo van knuffelen maar hebben de aandacht wel nodig. Erg op zichzelf. Lijken wat arrogant. Ze weten het namelijk allemaal wel en willen jou wel vertellen  hoe het hoort. Houden van rust. Zijn graag alleen. Sluiten zich vaak af. Belangrijk om dit tekort aan te vullen omdat anders het" geen contact "eenzaamheid kan gaan geven.

Impatiëns:
Deze bloesem word gegeven aan dieren die altijd haast lijken te hebben. Erg ongeduldig en in gedachte alweer bezig met het volgende. Gevolg is dat ze de dingen niet goed afmaken. Voelt zich gehinderd als het allemaal niet snel genoeg gaat. Ze willen jou wel vertellen wat ze allemaal willen gaan doen. Prikkelbaar. Heeft weinig rust. Kan moeilijk ontspannen. Hierdoor ontstaan vaak spijsverteringsproblemen. De bloesem helpt ze iets af te remmen en ontspanning te creeëren.

Heather: Deze bloesem word ingezet bij dieren die erg opdringerig zijn. Willen constant aandacht maakt niet uit, positief of negatief. Maakt ook niet uit van wie als ze maar aandacht krijgen. Ze kunnen er niks aan doen ze zijn anders doodongelukkig. Ze kunnen niet alleen zijn. Het zijn vaak dieren die dingen kapotmaken ,hard geluid maken of bij honden en katten onzindelijk gedrag vertonen. Ze moeten leren  zichzelf te gaan vermaken. Dit zal je moeten begeleiden en met ondersteuning van deze bloesem.

Groep 5 Overgevoeligheid voor invloeden en denkbeelden
Walnut: Deze bloesem word gegeven bij grote veranderingen zoals bv verhuizing of herplaatsing. Als er een baby is geboren in hun huiselijke kring. Om ze te helpen met nieuwe situaties in hun leven. Ze zijn gevoelig en hebben bescherming nodig tegen teveel invloed en prikkels van de omgeving. Ze hebben gewoon even de energie niet meer.Voor allerlei soorten veranderingen dus.

Holly:
Deze bloesem word ingezet bij dieren die erg veel woede en jaloezie in zich hebben en daardoor reageren door agressief te zijn. Diep van binnen hebben ze liefde nodig maar ze zijn hard geworden. Ze denken alleen aan zichzelf. Achterdochtig,beschermend voor bezit, voernijd, ontevreden, bijten als ze niet alle aandacht krijgen. Het dier moet weer vertrouwen krijgen en Holly kan ondersteunend werken daarbij.

Beech: Deze bloesem word gegeven aan dieren die arrogant / trots zijn. Ze corrigeren graag een ander  als het in hun ogen niet goed doen. Ze verzetten zich vaak als je onredelijk bent naar het dier toe. Bij oefeningen het commando niet goed aangeven maar wel verwachten dat het dier het goed doet. Ze reageren dan agressief. Ze straffen degene gelijk af als je geen respect toont.

Centaury: Deze bloesem word gegeven bij dieren die zich op de kop laten zitten. Willen lief zijn voor iedereen. Meegaand. Geen initiatief, geen eigen wil. Snel moe en futloos omdat ze hun grenzen niet aangeven .Pleaser.

Agrimony: Deze bloesem word gebruikt bij dieren die altijd de boel willen sussen .Ze zijn meestal optimistisch .goedmoedig, willen werken. Ze houden niet van ruzie. Doen er alles aan dat er harmonie is ten koste van zichzelf want ze bouwen zelf spanning op. Ze vluchten liever van de situatie of zoeken hun toevlucht in iets anders om niets te voelen. Soms staart bijten of krabben of bijten ze zichzelf om de aandacht af te leiden van het probleem. Spanning op schouders Verslavingsgevoelige dieren

Groep 6 Moedeloosheid en Wanhoop
Willow: Deze bloesem word ingezet bij dieren die plotseling argwanend worden. Doen lelijk naar degene om hem heen. Kunnen lang mokken om iets. Trekken zich terug. Ze lijken vooral medelijden met zichzelf te hebben. Deze remedie word niet veel gebruikt voor dieren. Hij lijkt erg op de Holly bloesem.

Sweet chestnut: Deze bloesem word eigenlijk niet ingezet bij dieren . De situatie is dan namelijk al TE erg. Dier zou haast niet meer reageren en is 1 hoopje ellende ( zware verwaarlozing geestelijk en lichamelijk.) Vaak komt het dus niet tot deze bloesem en is bij dieren de Gorse of Gentiaan genoeg.

Star of Bethlehem: Deze bloesem word ingezet als een dier een trauma heeft opgelopen. Hij komt moeilijk over de gebeurtenis heen en blijft er een beetje in hangen. Hij is vaak wat afwezig. Er zijn blokkades ontstaan in het lichaam . Hij kan zich moeilijk openzetten, Hij wil wel maar het lukt hem niet. Deze bloesem is troostend voor een dier. Helpt hem weer open te staan zodat de andere bloesems ook goed hun werk kunnen doen. De bloesem werkt heel goed samen met de andere bloesems.

Pine: Deze bloesem word ingezet bij dieren die zich schuldig voelen en verantwoordelijk voelen voor alles ook al hebben ze het niet gedaan. Zelfs voor fouten van anderen. Ze kunnen van slag raken door de nare sfeer. Ze denken altijd dat het hun schuld ookal hebben ze er niks mee te maken. Ze accepteren de situatie. Ze komen niet in verzet. Ze zijn niet vrolijk, zullen nooit aandacht trekken. Pine lijkt erg op Larch. Het verschil is dat Pine wel ergens op durft af te stappen terwijl Larch meestal in elkaar krimpt van angst.

Oak: Deze bloesem word ingezet bij dieren met een groot uithoudingsvermogen. Ze blijven maar doorgaan vooral uit plichtsbesef. Ze gaan over hun grenzen heen en daardoor raken ze vermoeid, uitgeput. Eigenlijk is het dan al tever. Ze zijn zo hard voor zichzelf dat vaak wondjes of bv drukplekken  of kreupelheden niet gelijk opgemerkt worden. Het zijn sterke karakters. Erg veel zelfvertrouwen. Doorzetters. Werken graag samen op vertrouwen en wederzijds respect.

Larch: Deze bloesem word ingezet bij dieren met geen zelfvertrouwen. Ze vermijden uitdagingen want ze kunnen het toch niet denken ze. Soms kan het zijn dat een blessure hun zelfvertrouwen heeft weggenomen. Vriendelijke / fijngevoelige dieren die het liefst onzichtbaar zijn. Deze dieren zijn vaak dieren die te vroeg weggehaald zijn bij de moeder waardoor ze de basis en ervaring met anderen samen opgroeien hebben gemist.

Elm: Deze bloesem word ingezet bij dieren die plotseling onzeker worden of onrustig en moedeloos. Normaal staan ze gelijk voor je klaar . Ze voelen dat als hun taak. Maar doordat ze niet tot rust zijn gekomen kunnen ze het even niet aan. Belangrijk is om dit op te merken zodat het dier even tot zichzelf kan komen. Daarna zal hij er weer voor gaan dus geef hem de kans te herstellen.

Crab apple: Deze bloesem word ingezet bij dieren die waarde hechten aan structuur. Ze zijn wat pietluttig want alles moet netjes zijn en alles moet kloppen. Bij de kleinste verandering kunnen ze van slag zijn. Niet omdat ze bang zijn maar ze kunnen er niet tegen dat hun structuur veranderd is en raken daardoor in verwarring. Ze kunnen ook zelfs zo ver gaan dat ze zichzelf met het schoonmaken verwonden of dat er wondjes of kale plekken ontstaan.De bloesem kan ze helpen zichzelf te accepteren en niet alleen op details te letten maar op de omgeving in zn geheel. Crab apple word ook vaak gebruikt bij dieren met huidproblemen als ondersteuning.

Groep 7 Overbezorgdheid voor het welzijn van anderen
Vine : Deze bloesem word ingezet bij dominante dieren. Ze zijn zelfverzekerd. Ook overheersend, en willen de ander hun wil opleggen. Hij kan aanvallend reageren omdat hij zijn zin wil doordrijven. Het dier heeft  duidelijke regels nodig in deze fase. Door zijn gedrag vallen de goeie eigenschappen niet op in het dier waardoor de situatie negatief blijft. Het kan zijn dat ze zich zo zijn gaan gedragen door een veranderde situatie. Ander gezin of andere huisvesting. Belangrijk om veel met het dier aan het werk te gaan ipv straffen,zodat hij jou gaat accepteren als leider en je hem kan leiden hoe het hoort. Zijn reactie is onaanvaardbaar. Dit mag nooit goed gevonden worden .

Vervain : Deze bloesem geef je aan dieren die hyperactief zijn, fanatiek, harde werkers. Als ze iets in hun kop hebben dan gaan ze er ook voor. Kunnen moeilijk ontspannen. Dromen veel. Putten zichzelf mentaal en fysiek uit. Gaan altijd maar door ook als ze zich niet lekker voelen of ziek zijn. Ze kunnen boos zijn als hun ten onrechte iets word aangedaan en vergeten dat niet snel dus dit kan ook tegen je werken.

Rock water: Dit is de enige NIET bloesem. Dieren die dit kunnen gebruiken zijn dieren die hard zijn voor zichzelf. Perfectionisten. Houden van dagelijkse structuur anders raken ze van slag. Ze zijn heel serieus . Maken moeilijk contact, gaan altijd maar door om hun perfectie na te streven. Ze genieten niet want ze hebben het druk met perfect te willen zijn. Ze vertellen jou wel even dat het tijd is om te eten , of tijd om te wandelen. Rock water kan ze helpen wat flexibeler te zijn en meer te ontspannen.

Chicory: Deze bloesem word gegeven aan dieren die heel lief en aanhankelijk zijn maar bovenal alle aandacht willen. Hoe ze dat krijgen maakt niet uit als ze het maar krijgen. Bemoeien zich overal mee, zijn opdringerig , jaloers. veeleisend en nadrukkelijk aanwezig. Het lijkt allemaal erg grappig maar vergeet niet dat het dier eigenlijk de boel manipuleert.


Kies maximaal 5 bloesems uit die op jou dier van toepassing zijn.

Wil je een bloesemremedie op maat laten maken stuur mij dan een mail via de contact pagina ( extra kosten voor een remedie op maat)
Ik stuur je dan een vragenlijst toe
Hierin vraag ik je ook om een duidelijke uitleg van uw klacht/probleem/emotionele situatie en gemoedstoestand.
Noteer dan ook de namen van de bloesems waarin je je dier herkent.

Overigens:
De Rescue Remedy is voor moeilijke situaties of noodgevallen en bestaat uit :

Star of Bethlehem
Rock Rose
Impatiens
Cherry Plum
Clematis